Genel Bilgi

Her türlü bilgi için :  mazikoy@gmail.com

mazıda yıldızlar

Mazıda yıldızlar geceleri denize düşer, toplayın…

YANDIK

01 Ağustos 2021 gecesi köyümüz yanmaya başladı. Aralıksız 2 gün süren felaket, Köy merkezi hariç etrafımızdaki bütün ağaçlarımızı yok etti. Yemyeşil Mazı, kapkara ve yoğun bir kül tabakasıyla kaplandı. Zeytin, keçi boynuzu, Payam(badem) ve milyonlarca çam ağaçlarımızın %80’i artık yok. Yöresel Ege otlarımız tekrar çıkar mı? bilemiyoruz…

 

       01 Ağustos 2021 saat 16.00. Yangın  8-10 km. ötede başlamış. Dumanı Mazı üzerine geliyor.

            01.Ağustos 2021 Saat 22.00. Yangın yaklaşık 2 km. ötede Yukarı Mazı civarına geldi…

02.Ağustos 2021 Saat 01.30. Yangın bulunduğumuz Sahil Pansiyonun 700m arkasına kadar geldi. Biraz sonra Sahil Koruma botlarından anons yapılacak ve  denizden tahliye işlemi başlayacak.

Burada BODRUM BELEDİYE BAŞKANI SAYIN AHMET ARAS BEYEFENDİYE sonsuz teşekkürlerimizi ifade etmek istiyorum.

Saat 22.00’den itibaren Sahil Koruma’nın kontrolünde Hurma Koyu’na ticari ve özel tekneler girmeye başladı. Gece karanlığında saydığımızda, sayıları 20’yi geçmişti.   Muhteşem bir organizasyonla yaklaşık 1200 kişi tahliye edildi. Bizleri ağırlıklı olarak Bodrum’a ve Milas’a transfer ettiler. Harika otellere yerleştirdiler ve 2 gece 3 gün ağırladılar.

Burada son derece basit, ancak durumumuzu çok iyi anlatacağına inandığım bir görseli paylaşmak istiyorum. Tahliye teknelerine binerken herkes şu kıyafetteydi: Ayağında bir sandalet, üzerinde şort ve tişort, elinde sadece para ve kimlik kartları olan küçük bir çanta…

Bindiğimiz tekne Hurma Koyundan ayrılıyor.

 

Köye döndüğümüzde ekiplerin bütün uğraşlarına rağmen ne yazık ki 7-8 evin yandığını gördük.

 

Bu site 10 yıldır Mazı Köyünü tanıtmakla görevli.  Ancak sizlere bu şekilde anlatmak istemezdim. Ama ne yazık ki gerçek bu. Bu insanlar en önemli gelir kaynaklarından biri olan zeytinyağı gelirlerini kaybettiler.  Son ticari gelir kaynakları  pansiyonlar ve apartlar. Denizimiz harika…  Lütfen gelin… Tatilinizi  burada geçirin…

MAZI KÖY VE ATATÜRK

mazı köy atatürk

Ülkemizde yaklaşık 35.000 köy var. Ancak bunlar içinde; sadece ve sadece  Mazı Köy’de Cami’nin Bahçesinde Atatürk Büstü bulunmaktadır!,,, 

COĞRAFİ KONUM

Mazı Köyü, Muğla’nın 2013 de büyük şehir statüsünü almasından sonra, Bodrum’a bağlı bir mahalle özelliğindedir. Gökova Körfezinin kuzey kıyısının tam ortasında yer alan ve Karya’lılardan günümüze gelen bir sahil yerleşimidir. Mazı Köyü, eşsiz güzellikte 8 koya sahiptir. Bu cennet koyların hepsine karayolu bağlantısı vardır. Üstelik bu koylardan altısı, Akarca – Çakıllıyalı(Taşlıyalı) – İnceyalı – Hurma – Ilgın – Sedef yürüyüş mesafesinde olup sevenler için ideal trekking parkurlarıdır. Ayrıca özellikle Kisebükü, Hurma, Ilgın ve Sedef koyları, Gökova körfezinin önemli ve korunaklı Mavi yolculuk duraklarıdır. Günümüzde pansiyonlar, apartlar, villalar ve restoran hizmetleri Hurma, İnce yalı ve Çakıllı yalı koylarında verilmektedir. Akarca, Ilgın ve Sedef koylarında bugün için ticari amaçlı bir tesis yoktur. Ancak birkaç sene içinde bu koylarda da konaklama mümkün olabilecektir.

koylar

Mazı koyları

İKLİM 

Bölgede yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Ancak Mazı Köyü konumu nedeniyle özellikler gösterir. Öncelikle nem oranı düşük olduğundan – ki yaz döneminde nadiren %50’yi geçer – terleme sorunu yaşanmaz. Köy’de hakim rüzgarlar karayel ve batı rüzgarıdır. Gökova Körfezine çok sert giren bu rüzgarlar, körfezin güney kıyısında bulunan Datça – Knidos burnu arasındaki yüksek sıra dağlara çarparak geriye dönerler ve olağanüstü bir şekilde bütün Mazı kıyılarına harika bir serinlik getirirler. Bu doğanın Mazı’ya bir hediyesidir. Nisan’dan Aralık ayına kadar çok rahat denize girilebilir. Öyle ki yılbaşını Mazı’da kutlayıp yeni yılı denize girerek geçiren Mazı sevdalıları hiç de az değildir.

 

TARİHÇE 

 

Batı Anadolu’da eski Yunanlılar‘dan önce “Mis”ler, “Leleg”ler ve “Kar”lar oturuyorlardı. Lelegler de Bodrum Yarımadası’nda yaşıyorlardı. Eski Yunan kaynaklarına göre bu halk,  Ege’nin en eski halkıydı. Mazı Köyünde, Dolaz Burnu mevkiinde bulunan  “Leleg” yerleşiminin kalıntıları günümüze kadar gelmiştir. Sonraki tarihlerde ana yerleşim,  MÖ. 400’lerde başlayan Karyalılar dönemine aittir. Bölge bugün 1. derecede sit alanıdır. Mazı ve koylarında yerleşmeyi mümkün kılan en önemli faktör, yer altı kaynak sularına sahip olmasıdır. Bugün dahi Bodrum yarımadasında kendi kaynak suyuna sahip tek köy Mazı’dır. Bu doğal nimet Mazı’yı ayrıcalıklı kılmaktadır. Öyle ki günümüzde yol kenarında el tulumbası ile çalışan bir çeşmeden, buz gibi bir kaynak suyunu içmeniz mümkündür. Hatta denizin içinden bile kaynak suları fışkırmaktadır. Mevcut kalıntılar ve mozaik zemin uygulamaları ciddi bir kazı çalışması sonunda ortaya çıkarılabilir. Bu somut veriler, Karya sonrası önce Roma İmparatorluğu ve devamında da Bizans yaşam ve egemenliğini işaret etmektedir. Kanuni’nin Rodos’u fethetmesi ile Mazı da Osmanlı hakimiyetine geçmiştir. 17. yüzyılda artan korsan saldırılarından korunmak için halk kıyıdan içeriye, yüksek ve korunaklı bugünkü yerleşim alanına çekilmiştir. Köy mezarlığında 35-40 sene önce sayıları 20’den fazla olan eski mezar taşlarından günümüze sadece 5 tane kalmıştır. Bunların üzerindeki tarihler 1700’lü seneleri göstermektedir. Bölgesel yerleşim görüntüsü ve özellikle diyalektik veriler, Yörük yerleşimini kanıtlamaktadır. Oğuzların 13. yüzyıldaki Anadolu’ya göçünü müteakip özellikle Horzum oymağı Menteşe bölgesine yerleşmiş ve kısa zamanda da Bodrum yarımadası ve Gökova Körfezine ulaşılarak denize çıkış yolları bulunmuştur. Özellikle topografik yapının uygunluğu Mazı ve sahillerine ulaşımı da kolaylaştırmıştır. Bölgenin Osmanlı hakimiyetine geçmesini müteakip Yörük yerleşiminin daha da artığını görmekteyiz. Bu sosyolojik yapının kaçınılmaz sonucu olarak bugün dahi kullanılan konuşma dilinde, Yörük ağızlarının onlarca örnekleri görülmektedir. Bu sitenin editörü bile böyle “deyik duru.”

EKONOMİ

Köyün ana geçim kaynağı zeytinciliktir. Özellikle zeytinyağı kalite ve lezzet olarak büyük ayrıcalığa sahiptir. Portakal ve mandalina üretimi büyük miktarlarda olmasa da yaşam masraflarını karşılar. Ülkemizde ve bekli de dünyada sadece Mazı’da yetişen ve köylünün ”Kinin” olarak adlandırdığı mandalinanın tadı olağanüstüdür. Özellikle aracınızla geldiğinizde mevsimine göre Mandalina, Çizik Zeytin, Zeytinyağı, Tere yağ ve Bal almadan dönmeyin. Ayrıca bu ürünler talep edildiği taktirde özel ambalajlarında PTT kargo ile gönderilebilir. Lütfen Sitemizle temasa geçin.

Kadınlar halıcılıkla kendi harçlıklarını çıkartır ve kendi çeyizlerini düzerler. İsterseniz desen ve renk tercihlerinde bulunarak her ebatta halı siparişi verebilirsiniz. Tezgahtaki iş kapasitesine göre ortalama 1-1.5 ayda elinize ulaşır. Üstelik inanılmaz bir fiyata. Desen seçimi için sitemizden PDF formatında katalog temin edebilir ve detayları öğrenebilirsiniz.

15 – 60 yaş arası erkekler ise sünger avcılığı ile geçinen dedelerinin izinden giderek denizci olmuşlardır. Öyle ki bugün, Bodrumdaki teknelerin en önemli, en ayrıcalıklı ve en çok aranan kaptan, usta gemici, miço ve aşçıları Mazı köyünün gemicileridir. Malezya Cumhurbaşkanının, Arsenal Kulübü Sahibinin ve birçok önemli İşadamlarının tekneleri bu denizcilere emanettir. Bu durum köyün ekonomik gelişimine büyük katkı yaparken, kültürel açıdan da büyük aşama göstermişlerdir. Bu İnsanlar, İngilizce konuşur, Fransızca anlar, İtalyanca anlaşır, Almanca sorunu çözerler. Bugün artık 7-8 kaptan kendi teknesine sahiptir.

Köyün turistik değerini ilk keşfedenler ise İtalyanlardır. 1990 da başlayan İtalyan turist akını, eski Köy Muhtarı Mehmet Taş’ın titiz, temiz ve kaliteli hizmet verme çabası ile günümüze kadar gelmiştir. Bu başarıyı gözlemleyen ve sahillerde arazileri olan köylüler, kendi imkanları ile tesisler açmaya başlamışlar ve bugün pansiyon ve apart sayısı 60’ı geçmiş, yatak kapasitesi ise 700’ü aşmıştır. 

Ayrıca Hurma sahilindeki Mazı Restoran ve Kayabaşı Restoran, senelerdir verdikleri kalite ve uygun fiyatlı hizmetleri ile bölgede tanınan çok önemli tesislerdir.  

ULAŞIM

Mazı köyü Bodrum’a 53km., Milas’a 61 km. Hava alanına ise 50 km. mesafededir. Kara yolu ile gelen Misafirlerimiz, Milas – Bodrum yolunun yaklaşık 30. kilometresinde ve dik bir rampa ile Güvercinlik Beldesine inilen noktada, sola yol ayrımı veren bir kavşak    göreceklerdir. Bu Mumcular sapağıdır. Buradan sola dönerek 8km. sonra Mumcular beldesine gelinir. Mumcular merkezindeki ana kavşakta bulunan tabelalarda Mazı yönünü göreceksiniz. Sağa devam edin. 1 km. sonra gene tabela uyarısı ile sola Mazı yoluna gireceksiniz. 18 km. yolunuz kaldı devam edin. Hiç durmayın. Biraz sonra hafif bir rampa çıkışında muhteşem Gökova Körfezi sizi büyüleyecek. Önce Yukarı Mazı’yı geçecek ve 2km. sonra da Mazı Köyüne gelmiş olacaksınız. Hoş geldiniz. Otobüsle gelenler ise Bodrum garajında inip, gene garajdan kalkan Bodrum/Mazı Belediye otobüsleri ile köyümüze gelebilirler. Mazı-Bodrum-Mazı arasında tarifeli olarak karşılıklı seferler vardır. Lütfen zaman zaman değişiklik gösteren kalkış saatlerini otobüs şoförlerinden öğreniniz.  Uçakla gelen rezervasyonlu pansiyon müşterileri, hava limanından karşılanır ve özel araçlarla köye transferleri gerçekleştirilir.

H3

 

Köyün hinterlandı çok geniş olduğundan problemler de çok farklıdır. Kisebükü’nden Molla İbrahim koyuna kadar 12 km’lik bir deniz mesafesi olup, içeriye karasal olarak da derinliği 7 km’yi bulmaktadır.   Yaklaşık 50-60 km2’lik bir bakir köyden bahsediyoruz. Muğla büyük şehir statüsünü alınca Köy de  bir gecede Bodrum’un mahallesi oluvermiştir. Bugün Mazı muhtarlığının ne bir binası, ne bir sağlık ocağı, ne telefonu, ne bilgisayarı hiç bir şeyi yoktur ama devasa boyutlarda sorunları vardır.

SAĞLIK HİZMETLERİ

En yakın Sağlık Ocağı 20 km. mesafedeki Mumcular beldesindedir. Ayrıca Mumcularda senelerdir faaliyet gösteren çok değerli 2 Doktor, 2 Diş Hekimi ve 3 Eczane bulunmaktadır. Milas ve Bodrum da ise Devlet Hastaneleri ve Özel Hastaneler sağlık hizmetlerini aksaksız olarak sunmaktadırlar.

Köyümüz  Bodruma uzak olması nedeniyle geçmişte  ihmal edilmiş ve gereken kamu destek hizmetlerinden yoksun bırakılmıştır. En büyük sorun bir sağlık ocağının bulunmamasıdır. Özellikle yaz dönemlerinde nüfus yoğunlaşmakta, buna bağlı olarak da özellikle acil müdahale gerektiren arı, akrep, vs. sokması, güneş yanıkları, denizin neden olduğu kazalar, zehirlenmeler, yüksek tansiyon sorunları artmaktadır. En yakın müdahale 25 dakikalık mesafede  olan Mumcularda yapılabilmektedir. Bu, bazı durumlarda oldukça riskli bir zaman kaybıdır. Muhtarımız gerekli resmi müracaatını yapmıştır. Umarız ilgililer konuya gerekli hassasiyeti gösterirler. 

AKTİVİTELER

Mazı, sakin ve doğa ile iç içe bir tatil yapabilmek için, Ülkemizde bozulmadan kalan 3 nadir bölgeden biridir. Doğa her yönüyle size sunum yapmaya hazırdır. Olağanüstü yürüyüş parkurları sizi daima farklı bir koya çıkarır. 150m rakımda yol kenarında emme-basma tulumba ile çalışan çeşmeden, buz gibi bir suyu içebilirsiniz. Çünkü su 1 metre derindedir. Sedef koyunda denize girdiniz, soldaki kayalıklara doğru yürürseniz su soğumaya başlar. 4-5 metre daha devam edin. Eğilin ve denizden avucunuza bu buz gibi suyu doldurup için. Harika bir kaynak suyu denizin içinden fışkırmaktadır.

Balık avlamak mı istiyorsunuz ister burunlardan birine gidin olta sallayın, ister küçük bir sandal kiralayıp livarı doldurun. Dalmaya mı meraklısınız? Çakıllı yalının batı sahili, kıyı boyunca kayalıklarındaki yuvalarda sizin için birçok sürprizler barındırmaktadır. Birde sandal kiralayıp yanınıza bir refakatçi alırsanız muhakkak burna kadar gidip burnu dönün. Şaşıracaksınız.

Çocuğunuz 3-5 yaş arasında ve yüzme bilmiyor mu? Kumsal olduğu için İnce yalı idealdir. Yüzme öğrenmeye hazırsa Hurma daha uygundur. Yüzmeyi biliyorsa, dalıyorsa ve bir de windsurf merakı varsa Çakıllı yalı harikadır.

Çakıllı yalı koyunun batı sınırındaki küçük tepeye çıkarsanız Akarca koyuna gelirsiniz. Bu parkuru kısa yürüyüşler için kullanın. Ilgın ve Sedef koyları; bugün için konaklama imkanları olmadığından değerleme dışıdır. Ancak doğa yapısı olarak bu iki koy da süperdir. Denize girmeseniz de görmeye gidin. Mazı’nın Küçük balıkçı tekneleri çok uygun fiyatlara Gökova körfezinin Mazı’ya ait koylarına günü birlik turlar düzenlerler. Doğuda Çökertme’den Batıda Kisebükü’ne  kadar önemli bir mini mavi yolculuk yapma şansını da muhakkak deneyin. Bayılacaksınız.

Önemli uyarı!…Kitabınızı almayı sakın unutmayın…